top of page
Zoeken

Wat is een bore-out?

Wat is een bore-out? Over een burn-out is heel veel informatie beschikbaar. Maar over een bore-out is veel minder te vinden. Terwijl ik denk dat veel meer mensen een bore-out hebben dan wij denken. Want een bore-out gaat over dat je niet de talenten in kunt zetten die je graag doet. Daar waar je blij van wordt en energie van krijgt. Een burn-out gaat erover dat je veel te veel van die talenten inzet zonder op te laden.


En hoe kun je dat merken? Nou, dat is het lastige, dat je het vaak zelf helemaal niet zo door hebt. Vaak begint het met vermoeid uit je werk thuiskomen. Daarna merk je dat je het werk eigenlijk helemaal niet zo leuk meer vindt. Stiekem ben je verveeld, maar ja, daar schaam je je voor want je werk is toch prima? En dus ga je door, en misschien wel harder werken. Aan dingen waar je niet blij van wordt. Hier en daar klaag je wel over je werk maar verder gebeurt er niets. Als dat wat langer duurt en je langzaam steeds vermoeider terugkomt uit je werk zeg je bijvoorbeeld je sporten af. Want je bent zo moe. Of je spreekt niet meer met vriendinnen af. En zo sluipend wordt je wereldje steeds kleiner. Je gaat daardoor slecht over jezelf denken. Denken dat je niks waard bent, dat je het allemaal niet kunt. En dan heeft het ook geen nut om goed voor jezelf te zorgen, gezond te eten en genoeg te bewegen. Het kan ook dat je extreem veel gaat sporten om daar nog een goed gevoel over te krijgen. Maar daarmee put je jezelf nog meer uit. En omdat je niet blij wordt van de taken op je werk, kosten ze heel veel moeite. Waardoor er niks meer uit je handen komt. Een werkdag lijkt eindeloos te duren. Je wordt apathisch. Zit veel voor je uit te staren in het niets. En in je hoofd is het enorm druk. Je wilt dit doen en je wilt dat doen, hele plannen worden daar gemaakt. Maar in de praktijk val je volledig stil. Er komt niets of bijna niets meer uit je handen. Op je werk doe je ondertussen of je heel druk bent als er iemand binnen komt. En zo gaat het langzaam verder achteruit. Omdat je de dingen die je energie geven ook nog opgeeft en slechter en slechter over jezelf gaat denken krijg je een kort lontje. Niets is meer leuk en je hebt nergens energie meer voor. Je gaat misschien wel veel te laat naar bed, omdat je het moment dat je op moet staan zo lang mogelijk wilt uitstellen. Weer zo’n dag in, waar je helemaal geen zin in hebt. Het lastige is dat het op dit punt vaak moeilijk is om actie te ondernemen. Je bent namelijk in zo’n apathische staat beland dat het ook daadwerkelijk niet meer lukt. In je hoofd wil je wel, maar het lukt je echt niet om weer in actie te komen. Dat is ook wetenschappelijk te verklaren. Tot je lichaam het voor je gaat doen en je een breakdown krijgt. Je stresssysteem neemt de regie over. En dan moet je rust nemen, net als bij een burn-out. Maar het verschil nu is dat je mag gaan ontdekken van welke talenten je energie krijgt, graag doet en die beetje bij beetje weer in te voeren. Juist niet in die rust blijven hangen, want je was al zo verveeld. Op zoek gaan naar jouw vuur, dat wat jij te doen hebt! Waar je hart blij van wordt!


Herken je dit? Ga dan echt hulp zoeken! Voordat je in de breakdown terecht komt en het herstel veel langer gaat duren! Want jij bent het echt waard om dat leven te leiden dat bij je past! Gun jezelf om tot bloei te komen! Je bent welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. Ga naar www.hannescheppink.nl/contact


Comments


bottom of page