top of page

Hoogsensitiviteit,
wat is het?

Je hoort er veel over, hooggevoelig of hoogsensitief (HSP). Maar wat is het nu eigenlijk? En hoe herken je het? De definitie luidt als volgt:

 

Mensen die hoogsensitief zijn nemen meer informatie uit hun omgeving waar, verwerken dit diepgaander en ervaren een intense impact. 

Goed om te weten is dat dit een eigenschap is. Het is dus geen stoornis oid. 20% van de bevolking heeft deze eigenschap. Maar wat houdt het nu precies in?

Meer informatie uit hun omgeving waarnemen

HSP-ers krijgen meer informatie binnen. Dit komt omdat hun brein gevoeliger is voor prikkels. Daardoor nemen ze meer prikkels waar. Die prikkels kunnen intern of extern zijn.

Voorbeelden van interne prikkels: dorst, pijn, emoties, schommelingen in je bloedsuikerspiegel

Voorbeelden van externe prikkels: geur, licht, geluid, aanraking, sfeer, emoties van anderen, warmte of kou

 

Prikkels diepgaander verwerken

Omdat er meer hersendelen actief zijn wordt alle informatie diepgaander verwerkt. Het wordt als het ware van alle kanten bekeken en vergeleken met de informatie die al in je brein zit.

Meer verbindingen leggen

Het gevolg is dat er meer verbindingen worden gelegd. Je hebt allerlei creatieve beelden in je hoofd maar kunt ook bijvoorbeeld ineens aan iemand denken omdat er een verbinding is gelegd met het onderwerp. En bedenken dat je straks nog even die boodschap moet doen.

HanneScheppink-Coach-Wandelcoach-Natuurcoach-15.JPG
HanneScheppink-Coach-Wandelcoach-Natuurcoach-9.JPG

Voorbeeld bij de foto

Een HSP-er vraagt zich af wat die vrouwen eigenlijk zien en waarom ze dat zo blij maakt. Waar zou dat zijn? Gewoon in Nederland? Ze bedenkt dat zij straks niet moet vergeten rozemarijn te halen. En oh ja, die vriendin waarmee ze altijd wandelt even een appje moet sturen.

Een niet HSP-er ziet 2 mensen die blij zijn en naar een boom kijken.

Zo zie je dat er door HSP-ers veel meer associaties worden gemaakt bij dezelfde foto.

Wat zijn kenmerken van HSP

Op de afbeelding zijn typische kenmerken voor HSP-ers te vinden. 

Natuurlijk zijn dit niet de enige eigenschappen die je hebt. Ook tussen HSP-ers bestaan grote verschillen. Het maakt namelijk nogal uit of je introvert of extravert bent. Of HSS (High Sensation Seeker). Dit houdt in dat je op zoek gaat naar uitdagingen die je een kick geven. zo'n 25% van de HSP-ers heeft hiermee te maken. Je hebt dan het gevoel dat je tegelijk je gas en rempedaal induwt. Dus en behoefte aan actie en behoefte aan rust.

Wil je meer informatie? Weten wat de voordelen en de valkuilen zijn? Vraag het gratis E-book over hoogsensitiviteit aan. Binnenkort beschikbaar!

Wil je aan de slag met je hoogsensitiviteit? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek!

hoe herken je een hoogsensitief persoon.png
bottom of page