top of page

Hoogbegaafdheid

Hoe herken je hoogbegaafdheid? Wat zijn de kenmerken en signalen van hoogbegaafdheid? En hoe weet je zeker dat je hoogbegaafd bent? Dit zijn ongetwijfeld vragen die je hebt als je herkenning hebt gevonden in bepaalde kenmerken.

Hoogbegaafdheid is meer dan slechts een bovengemiddeld slim zijn. Het is een unieke manier van zijn, gekenmerkt door een andere bedrading die invloed heeft op hoe je de wereld ervaart. Als hoogbegaafde kijk je anders naar zaken en beschik je over specifieke eigenschappen en kwaliteiten.

Vaak realiseren hoogbegaafden zich niet direct dat ze hoogbegaafd zijn, wat kan leiden tot twijfel over hun eigen intelligentie. Begrijpen waarom anderen dingen anders doen kan een uitdaging zijn, en dit kan leiden tot een verlies van zelfvertrouwen. Zeker omdat je je eigen kwaliteiten vaak als vanzelfsprekend ziet en vooral ziet waar jij minder goed in bent en waar je (negatief) in opvalt. Veel hoogbegaafden bestempelen zichzelf daarom onterecht niet als hoogbegaafd.

De definitie van hoogbegaafdheid volgens het delphi model luidt als volgt:

"Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Hij of zij schept plezier in creëren."

HanneScheppink-Coach-Wandelcoach-Natuurcoach-85.JPG

​Vaak herkennen mensen hun hoogbegaafdheid niet en passen zich veel aan, wat op alle leeftijden kan leiden tot onbegrip, frustratie en zelfs een burn-out. Daarom is het zo belangrijk hoogbegaafdheid te (h)erkennen. Hieronder een checklist van kenmerken die bij hoogbegaafheid horen. Herken je jezelf in 5 of meer antwoorden? Dan zou je wel eens hoogbegaafd kunnen zijn.

  • Ben je snel verveeld?

  • Praat je graag veel en snel?

  • Heb je de neiging om andermans zinnen af te maken?

  • Ben je steeds op zoek naar nieuwe (intellectuele) prikkels?

  • Praat je met je vrienden/vriendinnen over andere dingen dan de meeste mensen?

  • Ben je gevoelig voor indrukken?

  • Pas je vaak slecht in een groep?

  • Word je soms wanhopig van die trage mensen om je heen?

  • Zijn jouw normen strenger dan die van 'de maatschappij'?

  • Heb je een zelfstandig beroep of een functie met veel vrijheid en afwisseling?

Wil je meer informatie over de voordelen en valkuilen van hoogbegaafdheid? Vraag het gratis E-book over hoogbegaafdheid aan! 

Wil je met je hoogbegaafdheid aan de slag? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek!

bottom of page