top of page
Zoeken

Hoogbegaafd, wat is het?

Vorige week gaf ik een masterclass over hoogbegaafdheid. Het was een prachtige avond met enthousiaste deelnemers die super betrokken en open waren! Misschien heb je de avond gemist of ben je eigenlijk ook wel benieuwd wat het inhoudt! Lees dan mijn blog over de kenmerken van hoogbegaafdheid!

 

Laat ik maar meteen met de definitie van hoogbegaafheid (HB) in huis vallen:


Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Hij of zij schept plezier in creëren. (delphi model)


Misschien dat je dat HB vooral een hoge intelligentie was. Ik kom vaak tegen dat mensen het beeld hebben van zo’n slimme nerd die sociaal niet zo handig is. Ook ik heb dat jarenlang gedacht, dus dat snap ik helemaal. Als je de definitie leest is het toch heel wat anders!


De belangrijkste kenmerken zijn

  • Ze hebben een rijke binnenwereld. Ze voelen heel veel en intens van binnen maar ook van de buitenwereld. Ze voelen de sfeer in een ruimte bijvoorbeeld heel goed aan en hebben snel door hoe een ander in zijn vel zit. Maar kunnen ook heel gevoelig zijn voor labels in kleding of geluiden. En kunnen intens genieten van een zonsondergang bijvoorbeeld. Dit noem je ook wel hoogsensitief.

  • Ze zijn hoogintelligent zoals je in de definitie al ziet, snelle en slimme denkers. Vaak zie je dat ze enorm gedreven zijn en graag vooruit willen!

  • Ze zijn erg autonoom. Erg onafhankelijk, zelfstandig en willen hun eigen keuzes maken. En dat zie je in de laatste zin van de definitie. Ze worden erg blij van dingen creëren.

Dat geeft wel eens wrijving in de maatschappij. Ze kunnen erg intens gevonden worden. Of veel te snel, veel te complex. Veel te inventief.


Je leest het al veel te… Dat is iets waar hoogbegaafden vaak te horen hebben gekregen. Als ze dan niet in de juiste omstandigheden zitten kan het zijn dat niet tot hun recht komen. Veel hoogbegaafden voelen zich anders maar kunnen er niet de vinger op leggen waarom. En om er toch bij te horen gaan ze zich bijvoorbeeld enorm aanpassen of juist enorm schoppen tegen alles. Of trekken zich volledig terug en gaan het liefst in een hutje op de hei wonen.


Maar als de omgeving waarin ze leven optimaal voor hen is, waar ze echt kunnen zijn zoals ze zijn waar ze hun passie kunnen uitoefenen en in hun vuur zitten heb je te maken met mensen die de mooiste dingen creëren, die de nieuwe dingen bedenken in de samenleving, die enorm creatief zijn en de maatschappij vooruit trekken!


Dit was een hele korte samenvatting van de inhoud van hoogbegaafdheid. Herken je je hierin en wil je meer ontdekken hoe dit voor jou werkt, neem eens vrijblijvend contact op!

Bình luận


bottom of page