top of page
Zoeken

HSP, wat kun je er mee?

Misschien heb je wel eens van de term gehoord, HSP. Maar wat is het nu precies? De term staat voor highly sensitive person. Oftewel hooggevoelig persoon. Maar wat is dit nu precies? En wat houdt het in?HSP is een karaktereigenschap die 20% van de bevolking heeft. Evenveel mannen als vrouwen hebben deze eigenschap. De eigenschap houdt in dat mensen meer informatie uit hun omgeving waarnemen, dit diepgaander verwerken en een intense impact ervaren. 


Voorbeeld hierbij om het wat te verduidelijken: Als je in een concertgebouw bent voel je aan hoe de sfeer is, je voelt aan hoe de mensen om je heen zich voelen, je voelt de luchtkwaliteit aan en alle muziek komt binnen. Dit wordt diepgaand verwerkt: het wordt langs allerlei verbindingen in je brein geleid waardoor er bijvoorbeeld een herinnering van vroeger naar boven komt toen je je zo gelukkig voelde bij deze muziek. En toen er zoveel chaos op kantoor was en je deze muziek hoorde. De intense impact is dat je helemaal opgaat in de muziek, het in je lijf kunt voelen. Je geniet daarom intens van deze muziek!


Ondertussen worden alle emoties en gevoelens van de mensen om je heen ook nog in je lijf geprocessed. Je kunt emoties van anderen letterlijk in je lijf ervaren.


Al met al snap je denk ik al dat dit veel energie kost. Meer dan wanneer dit niet zo binnenkomt en diepgaand verwerkt wordt. Na de avond heb je dan ook tijd nodig om weer even bij te komen.


Als je deze eigenschap van jezelf goed kent en weet hoe het voor jou werkt, heb je er veel aan! Dan kun je hem optimaal inzetten en gebruik van maken. Er horen veel mooie talenten bij een HSP. Bijvoorbeeld creatief kunnen denken en zo nieuwe dingen of oplossingen bedenken. Of dat je kunt genieten van kleine dingen. Je overziet het grote geheel waardoor je meer verbanden kunt leggen. Je hebt ook een groot empathisch vermogen waardoor je je goed kunt inleven in andere mensen.


Maar als je deze eigenschap niet zo goed kent en het je nog niet zo goed lukt om er optimaal mee om te gaan kun je de nadelen ervaren. Zoals snel overprikkeld zijn, snel moe zijn, veel ups en downs ervaren, veel stress ervaren, te empathisch zijn. En zo zijn er nog wel wat nadelen.


Belangrijk dus om deze prachtige eigenschap te kennen, te omarmen en hem optimaal in te zetten!

Comments


bottom of page